Vaříme s TianDe

Recept na banánovou polévku

Pro nikoho není tajemstvím, že většina zdravotních problémů moderních městských obyvatel je spojena s radikálně se měnícími výživovými prioritami. Lidské tělo je úžasný stroj, který zvládá neskutečné věci, ale je potřeba ho živit správným palivem.

Naše tělo ale čím dál častěji nedostává správnou dávku vitamínů, minerálů a aminokyselin. Lidé častěji vyhledávají potraviny, které jim urychlí přípravu jednotlivých jídel a ani jejich konzumace nezabere příliš mnoho času.

Polévka je grunt

Polévky se vždy považovaly za neoddělitelnou část jídelníčku, jelikož jsou lehce stravitelné, nasytí a zároveň nepřetíží žaludek. Ještě dřív, než se objevili dietologové a nutriční specialisté, bylo lidem jasné, že polévky jsou pro správnou funkci střev a dobrý pocit nezbytné.

Jedli jste už někdy polévku z banánů? Banánová polévka může být pro nás kuriozitou. Ale v některých oblastech, kde hojně rostou banány, je na denním pořádku. V mnoha zemích jsou banány jedním z hlavních zdrojů výživy – například jen v Ekvádoru je roční spotřeba této plodiny 73,8 kg na jednoho člověka.

Abychom ale mohli začít vařit, je zapotřebí si říci, že není banán jako banán. Jedlé odrůdy banánů jsou podmíněně rozděleny do dvou hlavních skupin: dezertní banány, používané hlavně v syrové nebo sušené formě, a jitrocele neboli plantainy (též plantejn či plantýn), které před použitím vyžadují tepelné ošetření.

plantain - zeleninovy banan - trs bananu

Dezertní banány

V zemích s mírným klimatem jsou banány nejčastěji vnímány jako dezert, který se jí čerstvý, oloupaný nebo se používá jako přísada do cukrovinek a zmrzliny. Dužina dezertních odrůd je chuťově velmi sladká, obsahuje velké množství sacharidů, vitamín C a některé pro tělo potřebné minerály, jako je fosfor, železo, draslík, vápník a hořčík. V tropech se však nejčastěji používají jitrocele (plantainy). 

Zeleninové banány

Plantain neboli zeleninový banán je plod banánovníku odrůdy Musa × Paradisiaca. Je větší než jiné druhy banánů a má sytě zelenou barvu. Do této kategorie spadá asi 80 % všech pěstovaných banánů. Pro vysoký obsah škrobu se jeho dužina nejlépe hodí k tepelné úpravě. V jihovýchodní Asii, rovníkové Africe a Karibiku patří k základním potravinám s vysokou výživnou hodnotou. Mnohdy supluje brambory, které jsou v těch končinách poměrně luxusním zbožím. 

Na ostrovech v Karibiku se vaří ve slupce, někdy se přidávají všemožná dochucovadla – sůl, ocet, černý pepř, olivový olej, cibule, česnek a tak dále. V Kostarice se z nich vyrábí tzv. „med“ – hustý sirup vzniklý po dlouhodobém vaření oloupaných plodů. V mnoha zemích Latinské Ameriky (Honduras, Dominikánská republika, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Nikaragua, Panama, Peru, Portoriko, Trinidad a Tobago, Ekvádor a Jamajka) je oblíbený pokrm zvaný maduros (ze zralých a oloupaných plodů). Plantain se nakrájí na šikmé plátky o tloušťce 3-4 mm, posypou se solí a smaží na oleji do zlatova. Ve Venezuele je známé národní jídlo yo-yo – mezi dva plátky smažených banánů se vloží kousek měkkého bílého sýra a to vše se upevní dřevěným párátkem.

Aby byl smažený banán opravdu chutný, nesmí být přezrálý. Při nákupu je tedy třeba pečlivě kontrolovat, aby slupka byla zelená bez nažloutlých skvrn a aby byl banán na dotek tvrdý.

Banánová polévka

Jemná banánová polévka se těší velké popularitě v Indii. Přísady do polévky jsou k sehnání a plně přizpůsobené naší době: zeleninový vývar, ořechy kešu, banán plantain nebo banánová mouka, jablko, pórek, máslo, mletý zázvor, kari a sůl.

Pokud se vám nechce v kuchyni experimentovat, ale rádi byste připravili něco exotického, můžete postupovat podle vyzkoušeného receptu:

Polévka z běžných dezertních banánů

4 vyzrálé banány
1 střední cibule
250 g pórku
200 g mrkve
200 g řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
250 ml pomerančové šťávy
1 plechovka kokosového mléka
½ litru zeleninového vývaru, nebo vody
100 g másla
chilli omáčka
sůl, pepř

Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. Na másle s kapkou rostlinného oleje orestujeme cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer do měkka. Přidáme banány nakrájené na plátky a orestujeme do zlatova, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme pórek bílou i zelenou část, vaříme cca 5 minut. Přidáme sůl, pepř a pomerančovou šťávu a provaříme cca 5min. Po odstavení z plotny rozmixujeme do jemna. Přidáme kokosové mléko a polévku můžeme servírovat třeba s lístkem koriandru a malou lžičkou chili omáčky.

Když nemám čas a nemůžu vařit?

Máme jednoduché řešení: Použijte hotovou směs Krémové banánové polévky se zeleninou. Obsah 1 sáčku smíchejte se 150 ml vroucí vody, důkladně promíchejte. Počkejte 2-3 minuty a voilá, polévka je na světě!

Víte, že slovíčko instantní už ve vás nemusí vyvolávat jen negativní emoce? V dnešní době instantní potraviny už nejsou jen levné potraviny plné chemikálií a lepku. Existují totiž instantní potraviny, které jsou zdravé a jsou primárně určené pro lidi, kteří dodržují některou z diet.

"V angličtině má slovo instant mnoho různých významů. Mimo jiné znamená okamžitý, rychlý, neodkladný, bezprostřední, naléhavý nebo důležitý."

bananova polevka - tiande - instatni - racio

Zdravá instantní polévka?

Jak se vykouzlí z hromádky prášku něco, co chutná jako masový vývar? Stačí k tomu zvýrazňovače chuti, konzervační látky. Pokud se vám ale tyto uměle vytvořené látky dostávají do těla dlouhodobě, musíte počítat časem se zhoršenou činností ledvin, zvýšenou pravděpodobností kardiovaskulárních chorob, úbytkem hmoty kostí, takže si zakládáte na osteoporózu i na zvýšenou hladinu špatného cholesterolu.

Když to shrneme, mezi nejčastější námitky proti polévkám ze sáčku patří, že jsou plné chemie, přesolené, není v nich žádná hodnotná potravina a celkově jsou nezdravé. To ale neplatí u všech!

Důležitý je výběr

I instantní polévka může být připravena z kvalitních ingrediencí. Důležité je sledovat obsah tuku, přítomnost trans nenasycených mastných kyselin, obsah přídatných látek, ale i soli. 

Příkladem takového pokrmu je krémová banánová polévka se zeleninou od korporace TianDe. Zasytí organismus, podporuje střevní mikroflóru. Vyvážené složení polévky, přírodní suroviny a nízká kalorická hodnota umožňují zahrnout výrobek do programu během hubnutí. Účinné složky krémové polévky představují zdroj draslíku a hořčíku, které organismus opravdu potřebuje.

Příprava polévky zabere jen chvilku, není třeba ztrácet zbytečně čas a dlouho čekat. Můžete si ji vzít na cesty nebo jí nahradit oběd v kanceláři. Jednoduše přidejte horkou vodu, počkejte několik minut a výborné, zdravé jídlo je na světě.

Korporace TianDe je pro zdravou a vyváženou výživu. Příkladem jsou i kysele TianDe. Zpříjemnit si den a zároveň podpořit odolnost svého organismu můžete i s nápoji TianDe.