Víte, že ořechy se řadí mezi takzvané superpotraviny? Obsahují totiž široké spektrum vitamínů, minerálních látek a mastných kyselin, které pomáhají předcházet onemocnění celé řady orgánů. Navíc jsou kvalitním zdrojem bílkovin.
Vlašské ořechy se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů ořechů, a to především díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předchází tak i různým onemocněním srdce a cév. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic a tlustého střeva.
Kolik ořechů konzumovat?
Konzumace vlašských ořechů má vliv na kvalitu pokožky, vlasů, nehtů, ale i na složení střevní mikroflóry, která je důležitá pro naši imunitu. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, a údajně působí i proti astmatu, zklidní nervy, a zlepší činnost mozku.
Neplatí však, že čím více ořechů sníme, tím budeme zdravější. Vzhledem k jejich vysokému obsahu tuků, je ideální dávka pro naše zdraví sedm vlašských ořechů denně.
Listí, listí a zase listí
Majitelé ořešáku královského neboli vlašského ořešáku cení především jeho plody. Už méně si pochvalují záplavu listí, kterou musí každoročně uklidit.
Málokdo už ví, že za pozornost stojí i listy, které mají léčivé vlastnosti a v minulosti se využívaly zcela běžně. Výluh z listů se může aplikovat zevně při problémech s vyrážkami, pocením, akné a proti vypadávání vlasů.
Listy lze sbírat v červnu a po usušení se z nich vaří čaj, který pomáhá proti poruchám trávení, zácpě, nechutenství, údajně též proti cukrovce a žloutence. Podobné účinky má také oplodí, ale silnější. Sběr oplodí se doporučuje v červenci a srpnu.
Protiparazitní účinek
Zelené slupky ořešáku královského patří k nejúčinnějším prostředkům na hubení parazitů i v jejich zárodečných stádiích.
Význačnou obsahovou látkou ořešáků je zejména sloučenina juglon. Je to hnědožlutě zbarvená látka Tato látka způsobuje intenzivní hnědé zbarvení porušených listů, plodů i kůry ořešáků. Juglon je částečně rozpustný v horké vodě, dobře se rozpouští v alkoholu, V slupkách plodů dosahuje jeho obsah 6 až 17 mg na gram a vrcholí před dozráním plodů. V listech činí jen 1 až 2 mg a je nejvyšší na začátku sezóny.
Domácí tinktura
V červnu až červenci, kdy ještě nezatvrdla vnitřní skořápka, si můžeme připravit domácí tinkturu. Natrháme zelené vlašské ořechy. Ořechy včetně slupky rozčtvrtíme a vložíme je do alkoholu v poměru 1:3. Macerujeme 6 - 8 týdnů, pak přecedíme. Podle chuti lze přidat vodu a cukr.
Tinkturu užíváme 2x denně, jednu kávovou lžičku po dobu 3 týdnů. Tinktura se užívá ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem a večer alespoň 30 minut po jídle.
Pokud jste nestihli nebo neměli možnost v létě obohatit svou lékárničku, můžete zvolit doplňky stravy. TianDe nabízí Funkční komplex s extraktem z listu ořešáku a houby shiitake. Ten vám zaručí vysokou účinnost nejen díky způsobu zpracování, ale také díky kombinaci s výtažkem z houby shiitake.
Houba shiitake tzv. houževnatec jedlý je na dálném východu považována za symbol dlouhověkosti. Imunomodulační vlastnosti houby jsou založeny na složitých sacharidech (polysacharidech), které podporují imunitní systém a zvyšují obranyschopnost. Další účinnou látkou v houbě shiitake je eritadenin, který, jak dokazují vědecké výzkumy, značně snižuje úroveň cholesterolu v krvi.
Pokud vám problematika parazitů v těle není lhostejná a zajímají vás podrobnosti o protiparazitní detoxikační kúře, přečtěte si další článek.