Nemocná slezina nebolí, o to víc je třeba podporovat její funkčnost.
Podle TČM je slezina propojena s žaludkem a slinivkou břišní. Nejvhodnějším obdobím pro podpůrnou kúru tohoto okruhu je od 15. července do 14. září. Oslabená slezina neznamená, že tento orgán nefunguje. Znamená to, že se její oslabení projevuje různými tělesnými příznaky a díky znalostí principů celostní medicíny můžete řešit příčinu.
Příznaky oslabení okruhu sleziny, slinivky a žaludku
Orgánové hodiny pro "slezinu" jsou mezi 9 – 11 hodinou dopolední. V tomto období můžeme tedy sledovat zhoršení příznaků.
zvýšená chuť na sladké, chorobný hlad nebo chorobné nechutenství
závratě, mžitky před očima
časté krvácení z nosu
nadýmání, říhání, řídká stolice a průjem
suché, rozpraskané rty
únava, slabosti končetin,
chladné končetiny, brnění v končetinách
otoky, opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen
svědění pod levou lopatkou, bolest v oblasti lymfatických uzlin
Charakteristické je:
snížená imunita (obranyschopnost organismu)
hormonální poruchy, nepravidelná menstruace
krvácení z dásní, afty, opary, otoky dásní, paradentóza
obezita nebo nadměrná štíhlost
poruchy elasticity cév, modřiny, kožní metličky
Slezina - za co zodpovídá?
Slezina patří k jednomu z nejdůležitějších filtračních orgánů krve. Odstraňuje staré a poškozené krvinky. Naprosto prioritní funkce sleziny ale spočívá především v tvorbě protilátek. Je tím pádem podstatným článkem našeho imunitního systému.
Slezina je uložena hluboko při páteři v levé části břicha a je chráněná žebry (devátým až jedenáctým). Nelze ji nahmatat, dokud není zvětšená, strukturou je podobná velké mízní uzlině tvaru ledviny. Váží obvykle mezi 50-200 g, ovšem její hmotnost se mění s věkem. Po čtyřicátém roce klesá.
Jak posílit slezinu?
Nejprve je důležité pochopit, co slezinu oslabuje nejvíce. Je to nevhodné jídlo, nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu, jídlo s odporem a hlavně duševní práce a neustálé přemýšlení a přemítání.
Slezinu lze posílit dechovými cvičeními. Podstatné je vypnout hlavu. Další oblastí je strava. Zásadní je nejíst pozdě večer. Slezina má ráda teplou a upravenou stravu. Je tedy dobré (hlavně v období podzimu a zimy) omezit příjem syrových potravin a šťáv. Jídlo spíše duste nebo šetrně vařte. Důležité je dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Nedoporučují se mléčné výrobky. Omezte pivo, kávu, studené nápoje a ovocné šťávy hlavně z citrusů.
Slzovka obecná
(Coix lacryma-jobi), známá také jako Jobovy slzy nebo slzovka porcelánová.
Slzovka patří k nejstarším pěstovaným plodinám světa. Jedná se o obilovinu, která původně pochází z východní Asie a Malajsie, dnes je pěstována v celé oblasti tropického a subtropického pásu.
Slzovka je velmi často spojována s tradiční čínskou medicínou (TCM), která ji pokládá za léčivý základ kuchyně. Zvláště tam, kde je vyčerpaná slezina. Tím, že se slzovka vyznačuje detoxikačními účinky, napomáhá čistit střevo, což se pak projeví rovněž na kůži. V jídelníčku se skvěle hodí jako příloha nebo do polévek, ale také se dá připravit na sladko. Dobrou zprávou je, že přirozeně neobsahuje lepek. Zakoupit ji můžete v obchodech se zdravou výživou.
Slinivka břišní
První důležitá funkce slinivky je produkce trávicích šťáv a enzymů, které pomáhají trávit tuky a bílkoviny. Druhá, neméně důležitá funkce je endokrinní (s vnitřním vyměšováním). Slinivka produkuje hormon inzulín, který kontroluje hladinu krevního cukru.
Pro slinivku je velmi důležitá zdravá strava. Doporučuje se v jídelníčku nezapomínat především na:
- ryby
- potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny
- kešu ořechy
- dušenou zeleninu a ovoce
- pohanku
- slzovku
Žaludek
Žaludek je emočně nejcitlivější orgán našeho těla. Proto jakýkoliv stres, který zažíváme, nám postupně oslabuje jeho funkci. Pro žaludek je důležité jíst v klidu a v pravidelnou dobu, dobře rozměnit potravu již v ústech. Určitě bychom měli optimalizovat množství přijaté stravy - nepřejídat se a pít zásadně před jídlem, nezapíjet potravu.
"Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale po čem se cítíme dobře!"
Co můžeme doporučit?
Glutathione
Jedná o tzv. tripeptid, tj. látku sestávající ze tří chemicky vzájemně propojených aminokyselin. Pro nás je ale spíše než chemická struktura důležitější fakt, že se jedná o látku efektivně brzdící vznik volných radikálů v těle.
Glutathione se vyskytuje v mnohých potravinách, odkud jej můžete přirozeně brát. Patří mezi ně např. zelenina, především brokolice, česnek, květák, zelí či kapusta. Stejně tak jej najdete v luštěninách a v neposlední řadě jej obsahují i pivovarské kvasnice. Glutathione najdete také v ovoci a v mase.
Naše tělo si umí glutathione samo vyrobit a také to dělá (vzniká konkrétně v játrech). To ale neznamená, že ho máme vždy dostatek. Kromě toho, že se jeho přirozená produkce snižuje s věkem, na ni také působí špatná životospráva či dlouhodobá fyzická a psychická zátěž. Další možností jak zvýšit příjem glutathionu jsou doplňky stravy s jeho obsahem.
Z naší nabídky
Čaga s mumiem - přispívá k odolnosti organismu vůči virovým onemocněním, stimuluje metabolismus a zlepšuje činnost trávicí soustavy sleziny a jater.
Čaga neboli rezavec šikmý se lidově nazývá houba nesmrtelnosti. Jedná se o silný biogenní stimulant a antioxidant, zvyšuje imunitní potenciál těla a má antivirové vlastnosti, pomáhá tělu se vyrovnat se stresem a únavou.
Další z produktů vhodných na podporu okruhu sleziny je Koncentrát s malinovou šťávou, lékořicí a lněným semenem pro ženy. Doplňuje vitamíny skupiny B, vitamín A, D3, C a vitamín E. Obsahuje šípek a řebříček, které obnovují a posilují imunitu, Podporují fungování jater. Stejně prospěšná je i malinová šťáva, která posiluje imunitu i kardiovaskulární systém.